Bujrum!!
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ČESTITAM VAM 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

2 posters

Go down

ČESTITAM VAM 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE Empty ČESTITAM VAM 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Komentar by @nela Tue Nov 25, 2008 2:52 am

Kad slavimo i kad se sa dostajanstvom i ponosom i danas, 64 godine poslije 25.novembra 1943.godine, sjećamo PRVOG ZASJEDANJA ZAVNOBIH-A održanog na taj dan u MRKONJIĆ GRADU, uvijek je dobro da se podsjetimo zašto taj dan jeste i zašto treba da se obilježava kao DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE.

Taj dan jeste Dan državnosti Bosne i Hercegovine jer je tako utvrđeno Zakonom Bosne i Hercegovine čija važnost je pravno nedvojbena i po sadašnjem USTAVU BOSNE I HERCEGOVINE (ANEKS IV Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosne i Hercegovini – „Dejtonski ustav)“.

Taj dan treba da bude Dan državnosti Bosne i Hercegovine zbog Odluka PRVOG ZASJEDANJA ZAVNOBIH-a, svojevrsnog parlamenta naroda i građana Bosne i Hercegovine u porobljenoj Europi, kojima je nanovo, nakon 1463.godine obnovljena i potvrđena teritorijalna cjelovitost i državnost Bosne i Hercegovine, što će biti jedan od izvorišta i temelja međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine i njenog prijema u Ujedinjene nacije kao suverene i nezavisne države, u aprilu i maju 1992.godine

Principi i vrijednosti na kojima se zasnivaju Odluke PRVOG ZASJEDANJA ZAVNOBIH-A: sloboda, jednakost i ravnopravnost naroda i građana Bosne i Hercegovine, njihove volje i interesa, nisu izgubili na svojoj vitalnosti i kao što su u to vrijeme bili osnov borbe protiv fašizma i obnovu državnosti Bosne i Hercegovine, tako su i u ratu 1992. – 1995.godine bili jedan od osnov za očuvanje te državnosti kroz borbu protiv agresora čiji ciljevi i metode se nisu razlikovali od onih koje su imali osvajači iz II svjetskog rata.

I danas, kad Bosna i Hercegovina, njeni narodi i građani traže najbolji način da urede, na trajnoj osnovi, svoju unutrašnju ustavnu strukturu, a kako bi imali racionalnu i efikasnu organizaciju vlasti, u skladu sa voljom i interesima svojih naroda i građana, njihovom slobodom, jednakosti i ravnopravnosti, uz poštovanje i dostizanje europskih demokratskih vrijednosti i standarda, navedene principe i vrijednosti Odluka PRAVOG ZASJEDANJA ZAVNOBIH-a možemo sa pravom crpiti kaojedno od izvorišta tih ciljeva i opredjeljenja.
I zato između ostalog, ove i buduće generacije naroda i građana Bosne i Hercegovine imaju historijsko pravo i obavezu očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine.
@nela
@nela

Broj komentara : 112
Join date : 2008-10-08

Na vrh Go down

ČESTITAM VAM 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE Empty Re: ČESTITAM VAM 25. NOVEMBAR, DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Komentar by Admin Tue Nov 25, 2008 11:44 am

hvala nela lijep tekst si nasla
znala sam ja da ti imas arhivu negdje sakrivenu sunny I love you Smile

Admin
Admin

Broj komentara : 27
Join date : 2008-10-06

https://bujrum.bosnianforum.com

Na vrh Go down

Na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu